Klas Super Bromelain + Papain
Klas Super Bromelain + Papain
Enzýmy - výživové dopnky
Výborná kombinácia dvoch proteolytických enzýmov z ananásu - bromelain a papáje - papaín. Účinky hľadajte v odbornej literatúre, herbároch atď. Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady európskeho spoločenstva č.1924 / 2006 nesmieme žiadne účinky uvádzať.
Životodárne enzýmy
V každej bunke sa súčasne uskutočňuje mnoho stoviek rôznych chemických reakcií, ktoré môžu prebiehať iba za určitých podmienok (teplota, tlak, pH ...). Tieto podmienkyv bunkách nie sú vždy optimálne, a tak aby všetky bunkové procesy mohli byť realizované, je potrebné na pomoc prizvať biokatalyzátory zvanej enzýmy.
Enzýmy, látky bielkovinovej povahy, nachádzame vo všetkých živých systémoch a predpokladá sa, že aj jednoduchšie bunky obsahujú vyše 3000 enzýmov. Život, tak ako ho poznáme, by bez enzýmov nebol možný - enzýmy, ako biokatalyzátory regulujúci rýchlosť fyziologických procesov, majú ústrednú úlohu v zdraví i chorobe. Minerály, vitamíny ani hormóny nemôžu fungovať bez prítomnosti enzýmov. Dýchanie, krvný obeh, spánok, trávenie, vstrebávanie živín, myslenie, pohyb, rast, zrážanie krvi, imunita, sexuálna aktivita, reprodukcie i napríklad zmyslové vnímanie - to všetko sú procesy závislé na aktivite metabolických enzýmov.
rozdelenie enzýmov
Enzýmy môžu byť rozdelené do niekoľkých kategórií, najzákladnejšie delenie je na enzýmy endogénne (vyrábané naším telom) a exogénne (prijímanej v strave). Endogénne enzýmy sa ďalej delia na tráviaci a už spomínané metabolické. V tráviacom trakte enzýmy rozkladajú potravu na jednoduchšie komponenty, ktoré sú ďalej spracované metabolickými enzýmy pre vývin, regeneráciu či údržbu nášho tela. Tráviace enzýmy majú tri hlavné úlohy: proteázy trávia bielkoviny, Amylase štiepia cukry a lipas metabolizujú tuky. Proteázy, ktoré štiepia proteíny na jednotlivé aminokyseliny, sa nachádza v žalúdku a tenkom čreve a patria medzi ne napríklad trypsín, chymotrypsín, peptidasy alebo Elastase. Amylase sa vyskytujú vo vysokých koncentráciách v slinách v ústach, kde začína prvý natrávenie potravy, a v tenkom čreve. Lipas sú produkované sliznicami žalúdka a tenkého čreva, tiež sa nachádza napríklad v materskom mlieku.
Ako pomôcť enzýmom v našom tele?
Dôležité je tu poznamenať, že počas života každého jedinca môže byť vyprodukované len určité množstvo enzýmov, preto sú tvorené iba v rozsahu nevyhnutne nutné! Základným postulátom Enzýmové výživy podľa doktora Edwarda Howell je to, že "dĺžka života je nepriamo úmerná rýchlosti, s akou sa vyčerpáva enzýmový potenciál organizmu". Ak ľudské telo musí venovať veľkú časť svojho enzýmového potenciálu na tvorbu tráviacich enzýmov, následkom sú problémy celého organizmu - produkcia potrebných metabolických enzýmov poklesne a ich znížené množstvo nemusí stačiť k riadnemu fungovaniu tela. Navyše enzýmy nemožno synteticky vyrábať a ich deficit kompenzovať, ako to je možné napríklad s vitamíny alebo minerály. Je možné si teda enzýmy "šetriť na horšie časy"? Určite áno! Hoci sa dlhú dobu myslelo, že enzýmy prijaté v strave nemajú pre telo žiadnu hodnotu, pretože je zničí kyslé prostredie žalúdka, nie je tomu tak. V prvých tridsiatich minútach po konzumácii jedla je sekrécia žalúdočných kyselín a enzýmov veľmi nízka a po túto dobu môžu exogénne enzýmy uľahčiť trávenie tým endogénnym. Dr. Howell vo svojom postulátu dodáva, že "zvýšený príjem enzýmov z potravy spomaľuje vyčerpávanie enzýmového potenciálu organizmu". Ak teda jeme stravu prirodzene obsahujúci enzýmy, môže náš organizmus produkovať menej tráviacich enzýmov a lepšie tak pokryť tvorbu tých metabolických. Avšak aj toto má svoje úskalia. Iba prírodné potravina v surovom stave má kompletné enzýmovú výbavu, ktorá je potrebná k jej rozštiepeniu - pri žuvaní dochádza k rozrušeniu bunkových štruktúr a premiešanie enzýmov s celým obsahom sústa, trávenie živín teda začína v ústach, aby ďalej pokračovalo v žalúdku a črevách, kde sa pridajú tiež tráviace enzýmy. Ak však strava prešla tepelnou úpravou (viac ako 45 ° C), dochádza k nezvratným zmenám a k zničeniu obsiahnutých enzýmov a počas onej spomínané polhodinové periódy sa s potravou takmer nič nedeje. V tomto medziobdobí môže byť navyše prijatá strava napadnutá potenciálne škodlivými mikroorganizmami, ktoré sme s ňou mohli prehltnúť, pretože enzýmy obsiahnuté v slinách štiepi iba cukry a proteíny aj tuky musí počkať. A práve tu je tá pravá chvíľa pre podanie preparátu s tráviacimi enzýmami.
Ale moment, o niekoľko riadkov vyššie sa píše, že nemožno synteticky vyrábať enzýmové preparáty! To je tiež pravda, avšak je možné vyrobiť prípravky obsahujúce rastlinné či živočíšne enzýmy. Najčastejšie sa používa pankreatín z pankreasu ošípaných, obsahujúce Amylase, lipas aj Protease, ďalej tiež bromelain získavaný z ananásu. Bromelain štiepia bielkoviny a pomáha pri tráviacich ťažkostiach ako je pálenie záhy, plynatosť, zápcha, hnačka a vracanie. Niekedy sa tiež uvádza, že uľahčuje chudnutie. V malom množstve sa tvoria aj v ľudskom organizme, kde napomáha hojeniu rán. Ďalším rastlinným enzýmom je papaín z nezrelé tropickej papáje. Papaín sa aplikuje pri celiakii a chronickej hnačke, upokojuje žalúdočné ceste a tlmí zápalové ochorenia. Výhody a hlavne dôležitosť tráviacich enzýmov sú neoddiskutovateľné. Ako je to však so systémovej enzýmoterapie, ktorá v posledných rokoch zažíva doslova "boom"? Je dôležité uvedomiť si, že od vyššie popísané enzýmovej liečby sa táto terapia principiálne veľmi líšia. Systémová enzymoterapia spočíva v orálnom podávaní zmesi enzýmov s predpokladom, že by sa mali vstrebávať cez sliznicu tenkého čreva a priaznivo ovplyvňovať imunitný systém. Tvrdenie, že enzymoterapia urýchľuje liečbu zranenia, zlomenín, zápalov, kožných chorôb, ale aj onemie
Dávkovanie: 3 x denne 1 tableta na lačno. Neprekračujte uvedené denné dávkovanie. Nie je učené pre deti do 3 rokov. Ukladať mimo dosahu detí! Nie je určené ako náhrada pestrej stravy. Skladujte v suchu pri teplote do 25 ° C v uzavretom obale.
Zloženie:
Obsah látok: | aktivita | aktivita/tbl. | množstvo prášku*mg/tbl. |
Bromelain | 2 500 GDU/g | 1 250 GDU | 500** |
Papain | 500 TU/mg | 25 000 TU | 50*** |
Minimálna trvanlivosť do: údaj uvedený na etikete
Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ:
Tento produkt je registrovaný ako doplnok stravy. Nemá schválené liečivé účinky a nejedná sa o liek. Nie je určené ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale.
Pridať komentár:
Pridať reakciu na komentár: